Často kladené otázky (FAQ)

Na tomto místě jsou uvedeny nejčastější dotazy k projektu Kraje pro bezpečný internet. Sekce je průběžně aktualizována podle došlých námětů.



Co znamená zkratka KPBI?

Jedná se o zkratku Kraje pro bezpečný internet. Tento projekt má vlastní webové stránky www.kpbi.cz, kde jsou k dispozici další informace.

Zahrnuje projekt KPBI pouze e-learningové lekce a kvíz?

E-learningové lekce a kvíz aktuálně tvoří hlavní, ale ne jedinou aktivitu projektu. V roce 2023 dále připravujeme podcasty k problematice kybernetické bezpečnosti, nové pracovní listy a semináře pro žáky a studenty a nově i semináře pro pedagogy. Na podzim bude také realizován na školách Výzkum vnímání kyberkriminality mezi dětmi. 
Pokud chcete být pravidelně informování o dění a nezmeškat žádnou soutěž a akci, sledujte nás na Facebooku - najdete nás na profilu KPBICZ a Instagramu - profil o_klik_napred.

Které kraje jsou do projektu KPBI zapojeny?

Aktuálně je do projektu zapojeno všech 14 krajů. Soutěžní kvíz probíhá ve 13 krajích - Hlavní město Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj a Zlínský kraj (řazeno abecedně).

Během loňského soutěžního kvízu jsem se do kvízu již registroval, můžu tyto registrační údaje letos opět použít?

Bohužel ne. Kvíz pro děti a studenty je rozdělen podle věku na 3 kategorie (1. stupeň základní škola, 2. stupeň základní škola a střední škola). Z důvodu možného „přechodu“ z jedné věkové skupiny do druhé je nutné s novým soutěžním kvízem provést i novou registraci. Ale nevadí, registrace zabere zhruba jen jednu minutu.

Při registraci do cílové skupinu Děti a studenti jsem v číselníku škol nenašel mojí školu. Co s tím?

V číselníku jsou uvedeny školy na území krajů, které se zapojily do projektu KPBI. Číselníky byly dodány jednotlivými kraji nebo byly staženy z jejich webových stránek. Pokud svoji školu nenajdete, zvolte položku "Jiná škola neuvedená v seznamu". Případně lze přesný název školy a její adresu zaslat na email podpora@kpbi.cz a škola bude do číselníku obratem doplněna (platí pro školy v krajích zapojených do projektu)

Musím se pro vstup do e-learningových lekcí registrovat?

Ne, pro studium e-learningových lekcí není nutné se registrovat. Registrace je požadována pouze pro vstup do kvízu a to z důvodu, že pokud budete vylosováni a vyhrajete jednu z cen, budeme vás muset kontaktovat.

Musím pro vstup do kvízu studovat nebo absolvovat e-learningové lekce?

Vstup do kvízu není podmíněn studiem e-learningových lekcí. Nicméně, pokud se pustíte rovnou do kvízu, je možné, že na některé otázky budete složitě hledat odpověď. 

Co znamená soutěžní kvíz a pro koho je určen?

Na tomto portálu najdete kvíz (test) pro děti a studenty, sociální pracovníky, rodiče a dospělé, seniory a učitele. Pro děti a studenty, které tento projekt chce především motivovat, je kvíz po určitou dobu otevřen jako „soutěžní“, tj. při správných dopovědí a troše štěstí lze vyhrát pěknou cenu. Neváhejte se zapojit do soutěže.

Může mít některá otázka v kvízu více správných odpovědí?

Na každou otázku je správná vždy jedna odpověď.

Po kliknutí na tlačítko Vstoupit u e-learningového kurzu se nic nestane, tj. e-learningové lekce se nespustí. V čem je problém, co mám dělat?

V prohlížeči musí být povoleno otevírání vyskakovacích oken.

Mám problém s kvízem, e-learningem nebo portálem. Na koho se lze obrátit?

Pro řešení problémů je nejprve vhodné si přečíst otázky a odpovědi v sekci FAQ (Frequently Asked Questions - Často kladené otázky). Pokud odpověď na svoji otázku nenajdete, napište nám na adresu podpora@kpbi.cz. Dotaz zodpovíme max. do následujícího pracovního dne.

Chci na e-learning a kvíz upozornit i kamarády, jak to můžu nejlépe udělat?

Stačí poslat odkaz na náš Facebookový profil KPBICZ nebo webové stránky www.KPBI.cz.

Kolik času mi zabere studium jednotlivých lekcí „Pro děti a studenty“?

Lekce jsou sestaveny tak, aby jejich studium nepřesáhlo 45 minut. Kratší lekce vyjdou zdatným čtenářům na 20 minut. Každou lekci můžete společně prostudovat během jedné školní hodiny.

Při registraci jsem zadal jméno, příjmení, datum narození a email. Jak jsou tyto údaje dále využívány / používány?

Zadané informace jsou použity pouze pro tisk diplomu (jméno, příjmení, datum narození). Emailová adresa je použita pro případ, že osoba se stane výhercem ceny, tj. pro možnost kontaktování. Údaje zadané v rámci registrace jsou zpracovávány a uchovávány v souladu se zákonem číslo 101/2001 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.

V jakém termínu se můžu zúčastnit soutěžního kvízu „Pro děti a studenty“?

V roce 2023 a 2024 bude soutěžní kvíz otevřený od října až do konce února 2024.

Naposledy změněno: Úterý, 26. září 2023, 08.09